Despre înțelepciune

Înainte de a vorbi despre parveniți, așa cum v-am promis ieri, aș dori să discutăm puțin despre înțelepciune. Definiții s-au tot scris, însă îmi doresc să aflu părerile voastre, să-mi spuneți dacă înțelepciunea înseamnă într-adevăr restricții, așa cum spunea Octavian Paler în cartea sa „Deșertul pentru totdeauna”. Tot Octavian Paler se întreba după ce a suferit primul preinfarct „Si ce-am reușit? Să trec niste “bălți”. Am pierdut nenumărate ocazii de a ieși din barlogul vieții interioare. M-am umplut de melancolii, precum câinii de purici. M-am ales cu înțelegerea ireparabilului.”
Așadar, ce reprezintă de fapt înțelepciunea? Să nu faci, să nu dregi, să te abții?

 

 

Reclame

15 responses

 1. pasarila

  Citi Biblia si veti afla cum sta treaba cu intelepciunea.

  Apreciază

  martie 29, 2009 la 7:53 pm

 2. Paul Gabor

  Lupti o viata intreaga, iti faci planuri si razi odata cu visurile tale. Compromisuri, dansuri pe calcaie si piruete birocratice, miscari gratioase din coate si bataturi in varfuri limbii. Urmeaza preinfarctul, mai apoi…ce? Cine e intelept? Parvenitul ce plesneste de optimism? Sau nenorocitul ce plange-n punga? Multumesc pentru vizita. Incantator Mexicul, nu???

  Apreciază

  martie 29, 2009 la 9:41 pm

 3. Geanina Codita

  @pasărilă,@Paul,încantată că ați trecut pe aici, sper să reveniti.Mexicul este superb, oamenii la fel, mai puțin faptul că am fost nevoită să merg acolo cu un copil mai puțin, l-am pierdut cu 4 zile înainte de plecare, a decedat intr-un accident de mașină. Un copil de excepție, un copil despre care am sa vorbesc cat de curând aici. Numai bine dragii mei prieteni și pe curând!

  Apreciază

  martie 30, 2009 la 5:46 am

 4. Sorin M.

  Va rog transmiteti mai departe acest anunt umanitar. Va multumesc!http://de-vorba-cu-mine.blogspot.com/2009/03/oprean-corina-mama-doi-copii-are-nevoie.html

  Apreciază

  martie 30, 2009 la 6:27 am

 5. Mugur

  Pentru mine intelepciunea este acea stare interioara in care am ajuns sa ma cunosc pe mine si sa ma inteleg atat de bine incat pot percepe si intelege ceea ce se intampla in jurul meu cu o oarecare detasare. O saptamana minunata!

  Apreciază

  martie 30, 2009 la 7:04 am

 6. Geanina Codita

  Bine ai venit, Mugur! Citind articolele tale am înțeles că ești un om profund, cu substanță, dacă îmi permiți să mă exprim astfel.Toate gândurile mele bune!

  Apreciază

  martie 30, 2009 la 7:13 am

 7. pino

  intelepciune este atat simplitatea taranului, complexitatea poetului cat si starea de levitatie in spatiul dintre cele doua.intelepciune inseamna a te naste in mod continuu.multumesc pentru vizita. 🙂

  Apreciază

  martie 30, 2009 la 9:10 pm

 8. Geanina Codita

  @pino,frumos spus, m-ai trimis cu gândul la George Coşbuc. Te aştept cu drag să revii!

  Apreciază

  martie 30, 2009 la 9:19 pm

 9. Angela Ribus

  Poate ca intelepciunea este ceea ce incercam noi sa definim si nu reusim pentru ca inca nu am ajuns la varsta intelepciunii. Imi place mult motto-ul tau 🙂

  Apreciază

  martie 31, 2009 la 7:53 am

 10. Geanina Codita

  Buna mea prietenă, Agela, e greu să definim ințelepciunea, asa cum spui,însă, mai devreme sau mai târziu reușim să aflăm ce reprezintă. Cât despre motto, o să vorbesc intr-o zi ce semnificație are penru mine. Te îmbrățisez și nu uita, oricând ești binevenită!

  Apreciază

  martie 31, 2009 la 8:21 am

 11. Gabriella

  Imi place mult motto-ul tau.

  Apreciază

  martie 31, 2009 la 11:40 am

 12. Geanina Codita

  @Gabriella,sincer, te aștept de ceva vreme. Asa Cum am mai spus, acest motto are o istorie, pe care o voi povesti la momentul potrivit. Îți urez un bine ai venit, din toată inima!

  Apreciază

  martie 31, 2009 la 12:37 pm

 13. Jacktels Kochbuch

  Hallo Geanina,pentru mine Intelepciunea este un Proces de desvoltare spiritualä care din päcate nu multi din noi au mindria sä il fii träit.Interactiunea intre Stiintä , Objektivitate si Sufletism este o Comination bunä petru Intelepciune. stiintä adunä multi dintre noi, da cum este cu alealalte douä Componente ??In limba mea se defineste Intelepciunea asa. Maturitate Spiritualä.Salutäri din Nürnberg Jacob

  Apreciază

  mai 12, 2009 la 2:14 pm

 14. Hello !
  Am sărit în alt TIMP, crezând că mă voi „descoperi” mai înţelept !
  Rateu ! … Căderea a fost şi mai profundă, tocmai pentru că … atunci ERAM mai „înţelept” decât „acum” … datorită … CONJUNCTURII !!!
  Orice „cumul” devine îndoielnic SPRE inutil … folosind SAREA de bucătărie !
  Fără „GUST”, … în plin ANOST, totul „se reduce” la o trivială Supravieţuire !
  Cam asta-i …: Ce Folos fără FOLOS ???
  ~
  Cornelius,

  Apreciază

  noiembrie 19, 2010 la 6:00 am

  • Aproape doi ani. Pare greu de crezut și pentru mine cât de repede trece timpul, mult prea repede. Sper că a fost doar profundă căderea…

   Zi plină de frumos!

   Apreciază

   noiembrie 19, 2010 la 7:54 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s